Statendebat Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS 2.0)

BOS afbeelding.pngvrijdag 31 januari 2025 22:19

Bijdrage Anne Schipper aan het Statendebat Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS 2.0).

"Vandaag staat de Brabantse ontwikkelaanpak stikstof op de agenda. Een complex thema met veel onzekerheden. Wat vandaag nog een gegeven is, staat morgen op de tocht.Als ChristenUnie-SGP willen wij voor Brabant doen wat goed is. Doen wat goed is, houdt voor ons een aantal punten in:

  • We zorgen goed voor alle Brabanders. Voor kinderen, ambtenaren, boeren, ondernemers, vergunninghouders, ouderen en al die anderen.
  • We willen zuinig omgaan met onze schepping. Onze Brabantse natuur moet geholpen worden. 
  • Natuurvergunningverlening moet weer op gang komen. We willen immers innovaties goedkeuren en aan de slag gaan.
  • Handhaving mag niet langer opgeschort worden vanwege allerlei onzekerheden. Rechtszekerheid moet voor onze burgers geborgd worden.
  • De bouwvergunningverlening moet doorgaan. We hebben immers woningnood. 
  • Grote projecten voor openbaar vervoer, woningbouw en werkgelegenheid, zoals Beethoven, bungelen.
  • Stikstofemissie is een echt probleem dat door alle sectoren in Brabant opgepakt moet worden.
  • De landbouw is de grootste producent van stikstof en zal dus ook in absolute zin het meeste moeten bijdragen. Onze boeren moeten daarbij geholpen worden. We kunnen ze niet laten zitten. We hebben dit probleem samen gecreeerd. En ja, dit kost geld. Veel geld. 
  • Onze natuurdoelen moeten realistisch zijn. Of dit nu het geval is, kun je je afvragen.

 Kijkend naar het voorliggende beleid is het wijs om te evalueren of we hiermee op de goede koers zitten. Hoewel de daadkracht van dit college in deze te prijzen is, moeten we ook constateren dat we met elkaar vastlopen. Brabant heeft last van de wet van de remmende voorsprong! 

We zijn voortvarend gestart met de BOS maar worden nu geconfronteerd met de werkelijkheid om ons heen. Rechters doen de nodige uitspraken. Extern salderen was al een probleem, maar recent is daar ook het interne salderen bij gekomen. 

Het beleid vraagt - naast mijn opmerkingen in het eerdere debat - om aanpassing en een pas op de plaats.

 Voor ons Brabantse beleid wil ik drie accenten meegeven:

  • Gelijke behandeling voor alle sectoren.
  • Zoek naar alternatieven en begin zo nodig opnieuw.
  • Meer middelen voor de aanpak van stikstof.

We zien dat de bijdrage aan de stikstofreductie door de verschillende sectoren nog steeds niet gelijk is. Het reductiepercentage voor landbouw bedraagt 40%. De reductiepercentages voor de sectoren mobiliteit, industrie en energie zijn lager. Wij willen een gelijke behandeling als één van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en verzoeken het college om te komen met voorstellen voor gelijke stikstofreductiepercentages voor alle sectoren. Ik dien hiervoor de motie “Gelijke behandeling voor alle sectoren” in.

De aanpak m.b.t stikstof is behoorlijk vastgelopen. We vragen het college om voor de zomer van 2025 met voorstellen te komen op welke wijze we in Brabant het BOS-beleid zodanig kunnen vormgeven dat natuurvergunningen binnen de reguliere termijnen verleend kunnen worden, er gehandhaafd kan worden wanneer dit nodig is en Brabanders weten waar ze aan toe zijn.

We willen daarbij extra aandacht geven aan de vormgeving van emissiemeting bij de bron en doelsturing als aanpak in de plaats van de huidige systematiek. Daarnaast vragen we u om opschorting van de stalmaatregelen. Samen met een aantal andere partijen dienen we hiervoor een motie in.

Ook willen we u vragen of u kunt onderzoeken wat de gevolgen van de huidige uitspraken zijn voor de aanpak voor geiten, kippen en andere boeren. 

Er is veel, heel veel geld nodig om dit vraagstuk op een goede manier op te lossen. Een oproep aan het kabinet om meer geld lijkt me logisch. We kunnen dit als Brabant niet alleen oplossen. Het eerdere landbouwakkoord was zo gek nog niet. En onze 8 miljard voor het NPLG is onvermijdelijk. Ik hoop en wens dat we dit als Nederland nu echt gaan oplossen en niet meer blijven wegkijken. 

Wij vragen het college om samen met de maatschappelijke partners uit Brabant bij het Rijk en Europa een succesvolle lobby te starten voor 8 miljard euro voor de aanpak van de geschetste problematiek in Brabant. 

ChristenUnie-SGP wil doen wat goed is voor Brabant. Problemen niet omzeilen, elkaar in de ogen blijven kijken en verder kijken dan onze eigen politieke grenzen. We willen samen werken aan een goede en gedragen aanpak."

Wat hebben we vandaag bereikt? 

Het goede nieuws is dat de boeren een stukje (!) vooruit geholpen zijn. We zijn blij en dankbaar dat we samen met een aantal coalitiepartijen naar een voorstel zijn gekomen voor een half jaar uitstel van de stallendeadline. Dat is positief, maar we zijn er nog niet. Onze inzet blijft om het Brabantse beleid gelijk te laten lopen met de rest van Nederland, om te komen tot een gelijke behandeling in Nederland. Een van de beginselen van behoorlijk bestuur.

We betreuren dat onze motie "Gelijke behandeling voor alle sectoren" niet is aangenomen. Daarmee zien we hoe bepaalde partijen in de Staten de boeren niet op dezelfde manier willen behandelen als de andere sectoren in Nederland. Dat vinden we spijtig.

Overzicht van onze inbreng

  1. Gelijke behandeling voor alle sectoren
    We vragen om een gelijke stikstof-reductiepercentage voor alle sectoren, als een van de beginselen van behoorlijk bestuur.
    ❌ Motie verworpen

  2. Zoeken naar alternatieven en zo nodig opnieuw beginnen.
    Het voorliggende beleid vraagt om te evalueren of we nog op de goede koers zijn. De huidige aanpak is behoorlijk vastgelopen. We willen extra aandacht voor de vormgeving van de emissiemeting bij de bron en doelsturing.
    ✅ Motie aangenomen

  3. Meer middelen voor de aanpak van stikstof
    We kunnen dit probleem als Brabant niet alleen oplossen. Er is veel, heel veel geld nodig. We vragen om een succesvolle lobby bij het Rijk en Europa te starten voor 8 miljard euro voor de aanpak van de problematiek in Brabant.
    ✅ Motie aangenomen

Als ChristenUnie-SGP Noord-Brabant willen wij voor Brabant doen wat goed is: zorgen voor alle Brabanders én voor de schepping.

Meer weten over BOS 2.0?  https://www.brabant.nl/onderwerpen/aanpak-stikstof/brabantse-ontwikkelaanpak-stikstof-bos/

« Terug