Essent wordt toch verkocht

essent rwezaterdag 16 mei 2009 20:08

Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant is vrijdag toch akkoord gegaan met verkoop van de aandelen Essent aan het Duitse RWE. Dat gebeurde tijdens een spoeddebat afgelopen vrijdag. Eind april stemde een nipte meerderheid nog tegen de verkoop. Slechts één voorwaarde is nu nog gesteld aan de verkoop: GS moet wachten met een besluit tot met minister Van der Hoeven van Economische Zaken een akkoord is bereikt over de financiële toestand bij het netwerkbedrijf van Essent dat in overheidshanden blijft. Een motie van de ChristenUnie-SGP fractie om de verkoop op te schorten om zo een herbezinning mogelijk te maken op de Nederlandse energiepolitiek haalde het niet.

De verkoop van Essent aan RWE lijkt daarmee dichterbij gekomen. Eerder gingen onder andere provincies/aandeelhouders als Drenthe, Limburg en Overijssel akkoord met verkoop van hun aandelen.

 “Met het nee van Brabant twee weken geleden is er toen een moment van bezinning aangebroken. De algemene lijn hierin was dat Noord-Brabant de juiste afweging heeft gemaakt: een Nederlandse energiebedrijf wordt niet verkocht, wanneer dit betekent dat politieke controle over duurzame energieproductie, prijsvorming en leveringszekerheid wordt weggegeven. Er is een nationale bezinning op gang gekomen op de Nederlandse energiepolitiek. Nederland is nu nog een belangrijke energieproducent en –distributeur. Nederland heeft ambities als het gaat om klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen Het zou vreemd zijn als wij in de toekomst nauwelijks nog regie kunnen voeren over onze eigen energiesector”, aldus Hermen Vreugdenhil

Ook de Tweede Kamer roerde zich deze week in de verkoopkwestie, alhoewel ’Den Haag’ volgens minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) niets over de verkoop te zeggen heeft. Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep eerder deze week het kabinet op de verkoop tegen te houden net als het Brabantse MKB en de Brabants Zeeuwse Werkgeversorganisaties.

“De discussie mag ondanks de te verwachten verkoop van Essent nu niet stilvallen. De discussie in Brabant heeft aangetoond dat er snel een heldere visie moet komen hoe we in Nederland met onze energievoorziening willen omspringen? Wat is de beste weg om de transitie naar duurzame energie als overheid te sturen? Hebben we niet een nationale energiesector nodig om opwekking van nieuwe energie met eigen zon, wind, water, warmtekrachtkoppeling en restwarmte te realiseren? Zijn we nog een gesprekspartner in internationale fora over duurzaamheid als we geen invloed meer hebben op duurzaamheidsdoelstellingen van energiebedrijven? Ik zal nu niet teleurgesteld achterover gaan leunen maar me er hard voor maken dat deze discussie ook fundamenteel doorgezet gaat worden”, aldus Vreugdenhil.

« Terug

Archief > 2009 > mei

Geen berichten gevonden